FOTOGALERIE Magicianul Uri Geller a lucrat pentru Mossad şi CIA

Uri Geller, în timpul unei spectacol de divertisment în care își dovedea capacitățile supranaturale
Uri Geller, în timpul unei spectacol de divertisment în care își dovedea capacitățile supranaturale

Uri Geller, bărbatul cunoscut drept omul care îndoaie linguri şi care câştigase încrederea cântăreţului Michael Jackson, este catalogat de unii drept magician, iar de sceptici drept şarlatan. Mai nou, presa scrie că Geller, starul TV de origine israeliană, a fost o armă secretă a CIA în timpul Războiului Rece. Potrivit unui documentar realizat de postul britanic de televiziune BBC, Uri Geller şi-a folosit puterile neobişnuite pentru a fura informaţii secrete din computerele sovieticilor. De asemenea, realizatorii filmului arată că americanul putea induce anumite gânduri în minţile persoanelor vizate, pentru a manipula eventualele răspunsuri, informează publicaţia „The Daily Mail”. De-a lungul anilor, trucurile lui Geller au surprins oamenii de ştiinţă şi au stârnit furia scepticilor. Filmul BBC, care va fi difuzat la sfârşitul acestui an, sugerează că Geller a fost recrutat de serviciile secrete americane şi a fost folosit în lupta cu serviciile secrete din statele comuniste în anii 1970-1980. Producătorul filmului „Viaţa secretă a lui Uri Geller – Spion Paranormal?”, Vikram Jayanti, a intervievat mai mulţi oameni de ştiinţă, agenţi de informaţii şi surse din interiorul Pentagonului şi de la Washington. Mulţi dintre aceştia au declarat că autorităţile americane s-au folosit de abilităţile speciale ale lui Geller, acum în vârstă de 66 de ani.

Mossad, prima agenţie care l-a recrutat pe Geller

Povestea de viaţă a lui Geller începe în Israel, ţara unde s-a născut, iar primele spectacole le-a dat în diverse cluburi de noapte unde amuza curioşii demonstrându-le că le putea citi gândurile. Ulterior a fost remarcat de serviciul secret din Israel, Mossad, care se în competiţie cu duşmanii arabi.

Totodată, potenţialul său a fost observat şi de americani, iar cercetătorii din Statele Unite nu au întârziat să-i cerceteze abilităţile paranormale, într-o perioadă în care se credea că puterea de la Kremlin desfăşura deja activităţi asemănătoare.

Primul contact al lui Geller cu CIA a fost şi cel hotărâtor, după ce israelianul a primit un apel de la un agent aflat la aproape 5.000 de kilometri depărtare şi a reuşit să-i descrie cu exactitate îmbrăcămintea şi postura acestuia.

Rezultatele cercetătorilor i-ar fi convins pe americani de autenticitatea capacităţilor supranaturale ale lui Geller. De exemplu, recrutul CIA putea ghici litere ale alfabetului la care se gândeau alţi oameni. Însă Geller a intrat mai întâi în serviciul Mossad.

Supranaturalul în serviciul armatei

S-ar părea că în 1976, un agent israelian i-a transmis lui Geller o serie de numere şi i-a dat o anumit oră, cerându-i ca a doua zi să se concentreze la acele numere, la ora stabilită. Ulterior, avea să afle că Mossad l-a implicat într-o operaţiune secretă a comadourilor israeliene pentru a salva peste 100 de prizonieri reţinuţi de teroriştii palestinieni. Raidul a fost un succes.

Dar care a fost rolul lui Geller? Numerele care i-au fost transmise aveau legătură cu o staţie radar a palestinienilor care trebuia „păcălită” pentru a da şansa comandourilor israeliene să pătrundă neobservate pe teritoriul străin, potrivit lui Jonathan Margolist, biograful lui Geller.

Americanii au restabilit legătura cu Geller, fiind şansa ideală pentru CIA datorită interesului arătat de preşedintele Jimmy Carter pentru cercetarea în domeniul paranormalului. „Am fost folosit pentru a şterge informaţiile de pe dischetele (floppy disks) agenţilor KGB, atunci când au zburat cu dosare în Occident”, a susţinut Geller. „Trebuia să stau lângă ei şi să mă concentrez la dosarele unde erau ţinute.”

De asemenea, Margolis a mai povestit realizatorilor documentarului că agenţii CIA l-au dus pe Geller în deşert unde i-au testat capacitatea de a face obiecte să leviteze. Israelianului i s-a cerut să mute cu puterea minţii un model de avion de spionaj. „Am reuşit să fac şi asta. Mi-a plăcut la nebunie”, a spus Geller.

Apusul unei cariere de agent secret

Spre deosebire de agenţii secreţi din filme, Geller refuza să-şi folosească puterile pentru a provoca moartea cuiva sau pentru a îndeplini misiuni care nu i se păreau că aveau un scop bun. Când i s-a cerut să oprească inima unui porc, agentul a respins ordinul superiorilor.

Potrivit declaraţiilor lui Margolio, CIA i-a cerut lui Geller să manipuleze gândurile preşedintelui Carter şi să-l convingă să finanţeze în continuare programul  de cercetări paranormale, prin puterea gândurilor sale. 

Pare neverosimilă această parte de istorie? Poate fi neadevărat, dar nu trebuie să uităm că totul s-a petrecut într-o perioadă în care tensiunile din timpul Războiului Rece erau la apogeu, iar administraţia de la Casa Albă şi serviciile de informaţii erau gata să finanţeze proiecte care le-ar fi adus un avantaj în faţa Rusiei.

Însă preşedintele Bill Clinton avea să renunţe complet la proiectul de cercetare paranormală , în 1995, iar doi ani mai târziu a şi declasificat o mare parte dintre dosarele secrete. În prezent, Geller trăieşte în SUA şi se ocupă în continuare de cariera sa în showbizz, care a fost principala sa activitate.

Deşi mulţi cred că Geller este un şarlatan şi îi pun la îndoială puterile paranormale, cert este că de-a lungul timpului a dat mai multe dovezi ale capacităţilor sale care nu au putut fi explicate de nimeni, potrivit lui Jayanti, producătorul documentarului BBC.

Faceți clic aici pentru a citi articolul complet

search

Follow Uri

Scan to Follow Uri on Twitter

Latest Articles

Read All Latest Articles
Amazing Lectures! uri lectures
Motivational Inspirational Speaker
Motivational, inspirational, empowering compelling 'infotainment' which leaves the audience amazed, mesmerized, motivated, enthusiastic, revitalised and with a much improved positive mental attitude, state of mind & self-belief.

“There is no spoon!”

The Matrix

“The world needs your amazing talents. I need them”

Michael Jackson

“Uri Geller gave an absolutely resonating talk on his life and career. He had every single magician in the room on the edge of their seats trying to digest as much information as they could. Uri emphasized that the path to frame is through uniqueness and charisma and that professional entertainers must be creative in their pursuits of success and never shy away from publicity.”

Tannens Magic Blog

“The man is a natural magician. He does everything with great care, meticulous misdirection and flawless instinct. The nails are real, the keys are really borrowed, the envelopes are actually sealed, there are no stooges, there are no secret radio devices and there are no props from the magic catalogues.”

James Randi (In an open letter to Abracadabra Magazine)

“Absolutely amazing”

Mick Jagger

“Truly incredible”

Sir Elton John

“Eternity is down the hall And you sit there bending spoons In your mind, in your mind”

Johnny Cash

“I Have watched Uri Geller… I have seen that so I am a believer. It was my house key and the only way I would be able to use it is get a hammer and beat it out back flat again.”

Clint Eastwood

“Better than watching Geller bending silver spoons, better than witnessing new born nebulae’s in bloom”

Incubus


Urigeller_facebookDo you have a question? Contact Uri!