Z močjo svojih misli videl skozi zaprta vrata

Uri Geller je zaslovel z ukrivljanjem žlic - Uri Geller je zaslovel z ukrivljanjem žlic. Foto Facebook
Uri Geller je zaslovel z ukrivljanjem žlic – Uri Geller je zaslovel z ukrivljanjem žlic. Foto Facebook

Zgodbe o ljudeh z nadnaravnimi sposobnostmi so nekaj vsakdanjega, a večinoma se teh nenavadnih dogodkov ne da preveriti. V 70. letih prejšnjega stoletja je bil v Združenih državah popularen samooklicani izraelski telepat Uri Geller. Nedavno so postali javnosti dostopni dokumenti, ki razkrivajo, da je Gellerja leta 1973 en teden testirala ameriška obveščevalna agencija Cia, in sicer na raziskovalnem inštitutu Stanford. Možakar, ki naj bi z močjo svojih misli ukrivljal žlice, naj bi bil del skrivnih testiranj v programu Stargate, ta je proučeval nadnaravne moči in možnosti njihove uporabe kot orožje. Izsledki raziskav so bili hranjeni kot strogo zaupni, zdaj pa je bilo vseh 800.000 dokumentov sproščenih, skupno neverjetnih 13 milijonov strani.

Uri Geller je bil v ustanovi osem dni, v tem času so znanstveniki opravljali najrazličnejše poskuse, med drugim vizualne in jezikovne teste. Tako so izbrali naključno besedo iz slovarja, nato so jo naslikali in sliko nalepili na zunanjo stran vrat sobe, v kateri je sedel Geller. On jo je moral nato naslikati, ne da bi jo videl, le z uporabo svojih posebnih moči. Uspelo mu je zadeti sliko sončnega sistema, grozdja in laboda. Čeprav je velikokrat tudi zgrešil, je Cia na koncu zapisala: »Ob proučitvi rezultatov testiranj smo prepričani, da je prepričljivo in nedvoumno dokazal, da ima nadnaravne sposobnosti.«

Agencija je dokumente morala razkriti, potem ko so aktivisti za svoboden dostop do podatkov zahtevali njihovo objavo in to na koncu dosegli s tožbo na sodišču. 
Med drugimi objavljenimi dokumenti so zanimivosti, kot so recept za nevidno črnilo in podatki o neznanih letečih predmetih. Projekt Stargate so ustavili leta 1998, ker so bili rezultati slabi in niso priskrbeli nedvoumnih dokazov. Radovedneži si lahko podatke ogledajo v spletni knjižnici Cie.

Kliknite tukaj, če želite prebrati celoten članek

search

Follow Uri

Scan to Follow Uri on Twitter

Latest Articles

Read All Latest Articles
Amazing Lectures! uri lectures
Motivational Inspirational Speaker
Motivational, inspirational, empowering compelling 'infotainment' which leaves the audience amazed, mesmerized, motivated, enthusiastic, revitalised and with a much improved positive mental attitude, state of mind & self-belief.

“There is no spoon!”

The Matrix

“The world needs your amazing talents. I need them”

Michael Jackson

“Uri Geller gave an absolutely resonating talk on his life and career. He had every single magician in the room on the edge of their seats trying to digest as much information as they could. Uri emphasized that the path to frame is through uniqueness and charisma and that professional entertainers must be creative in their pursuits of success and never shy away from publicity.”

Tannens Magic Blog

“The man is a natural magician. He does everything with great care, meticulous misdirection and flawless instinct. The nails are real, the keys are really borrowed, the envelopes are actually sealed, there are no stooges, there are no secret radio devices and there are no props from the magic catalogues.”

James Randi (In an open letter to Abracadabra Magazine)

“Absolutely amazing”

Mick Jagger

“Truly incredible”

Sir Elton John

“Eternity is down the hall And you sit there bending spoons In your mind, in your mind”

Johnny Cash

“I Have watched Uri Geller… I have seen that so I am a believer. It was my house key and the only way I would be able to use it is get a hammer and beat it out back flat again.”

Clint Eastwood

“Better than watching Geller bending silver spoons, better than witnessing new born nebulae’s in bloom”

Incubus


Urigeller_facebookDo you have a question? Contact Uri!